Toprak kaybının telafisi mümkün değildir, korunması gereken en öncelikli doğal varlık topraktır. Bütün dünyada herkes tarafından festival şeklinde kutlanan 5 Aralık Dünya Toprak gününün amacı toprağa dikkat çekilmesidir.

Ziraat Fakültesi Dekanlığının ev sahipliğinde, Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Toprak Bilimi Derneği ortaklığıyla Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanlığının yönetiminde  5 Aralık Dünya Toprak Günü kutlamaları gerçekleştirilmiştir. Kutlamalar kapsamında “Tarım Politikalarının Belirlenmesi Açısından Toprak ve Gübre Yönetimi” başlıklı 2 oturumluk panel düzenlenmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM, BÜGEM, TRGM Genel Müdürlük temsilcileri, üniversitelerden akademisyenler dahil geniş katılımla gerçekleştirilen panellere ait sunumlar aşağıdadır.